Wednesday, March 30, 2011

Tragedi Sabun Susu Beras

Sabun Susu Beras!
sape yang taktau sabun ni kan
banyak khasiat dier
ramai yang cakap lepas pkai sabun ni kulit akan lebih licin dan gebu
rumate aku pakai sabun ni
adeq aku pon pakai gak
tapi biler aku pakai??
hamek ko!muke yg jrg2 tmboh jerawat ni
tetibe tumboh jerawat banyak!!
waaaaaaaa!!!!
saket jiwa aku
rupe2nye sabun ni tak seswai dgn kulit aku
tapi tgok rumate aku pakai cntek je


ni rumate aku
dia ade gak wat review pasal sabun beras ni
yang pastinye kulit dia mmg canteq
adeq aku yg pakai sabun ni pon makin cntek kulit dier
tapi malangnye xseswai ngn kulit aku
sbb naek jerawat wehh
habes membebel mama aku
last2 lepas sbulan lebih pakai mama suh stop teros
aku pon dh tak pakai dah sabun ni
jerawat pon susut sket2..tp still berparot
ouhh!mencik!
ade ape2 petua kgkawan??


aku dari dolu pakai Produk Safi
drpd Safi yang hijau timun
sampaila ke Safi Balqis
dan dah tukar ke Safi Rania pon
sbb dh terlalu lame pkai produk Safi jadi aku rase mcm dh xde effect pape
sebab tu la trase nk tukar produk len
lagipon krim safi tu kan berminyak sket
cuace panas giler oke
rimas muke berminyak2


Ni Produk Puteri Rembulan

ade idea kgkawan?
mehla share petua kecantikan korunk
ingat nak bertukar pd produk herba
mcm Puteri Rembulan ni
penah dgr x?
tak pon ade tak yang penah pakai produk ni?
elok ke??
meh share sket weh
aku tak tau nak pakai produk apelaaa


^SyASyA SaNi^



P/s: Kelam kabut g wat facial~ouh! 

Food Institute Malaysia



Pernah dengar tak Food Institute Malaysia?
Ianya adalah sebuah Institusi Swasta bagi mereka yang berminat di dalam bidang masakan
Untuk maklumat lebih lanjut
Sile kelik link berikut ------> F.I.M

Alkisah~
adek aku blaja kat sini
dan semalam dier ade ujian chef dier tu ahh
dier kne act sbg Manager Of the Day
kene make sure la ade customer
kalo ramai customer dan presentation doerg bagos
kire lulus la ujian tuh
tak pasal2 aku g sane kene jadik customer

adeq aku yang bebaju maro0n tuh
Lila name beliau
dari dolu becite2 nk jadik chef
smoge tercapai cite2 dier
InsyaALLAH
amin~

baeklah..berbalek kepade makan2
berikot adelah menu yang dihidangkan
kelass gituh

aku xamek port pon menu ape
telan je weh
dh tghari tuh mestila lapaaaaa

ni appetizer dier
seafood salad
gatal2 muke aku makan belacan neh
ouhh!

soup of the day
curry cream of carrot soup with garlic bread
yummehhhh!

ni plak main menu dier
Grilled lemon chicken
bole tahanlaaa
seb bek nasik dier sket je
kalo x jahanam diet aku wehhh Y__Y


menu last skali
puding caramel!
my favvy neh..nyum3!
sedap kn??


kitorg 1 family datang bg sokongn kt adek aku
yg penting dia lulus cemerlang
dan perot kami kenyanggg~
Alhamdulilah

awal giler aku dtg dgn ofismate aku smntare tgu yg laen
muke lapa nehhh~haha

hoh0~ni dier adek aku Lila
bajet je jadik Manager semalam~hehe
papepon kaklang doakn ko blaja rajen2
habes blaja cecepat
nnt bole keja cite2 ko tu k? :)


Ade sesape yg berminat dgn Culinary art?
jangan segan2 eh apply kt F.I.M tuh!
sekian


^SyASyA SaNi^


P/s : Sonoknye timbang2 berat dah turon!ho yeahhh! ;))

Saturday, March 26, 2011

How to keep yourself happy?


Always bear in your mind
GIVE more & EXPECT less~
;)


^SyASyA SaNi^


P/s: Happy weekend everyone~!! ;)

Friday, March 25, 2011

EARTH HOUR~

kawan-kawan~
es0k adelah EARTH HOUR
marilah kite bersame2 bergelap selama 1 jam ye ;)
kalo ade yang terase nak sambot earth hour di Sunway Pyramid esok
bole hapal step di bawah ni yer~
Dance in the dark katenyer

:
:
:
:
:
:
:
V


e

                        erkkk~tapi cemane nak dance in the dark tu eh??konpem ah xnmpk en?en? *~*


                                                                            P0sted by:

                                                                     ^SyASyA SaNi^


P/s : Tak kesah nak menyambut EARTH hour kat mane pon~ asalkan kita same2 selamatkan bumi kite :)

Wednesday, March 23, 2011

Pening | Keliru | Buntu

Sukarkah membuat pilihan?
sudah tentu!
mudah jika kita cuma mempunyai satu pilihan
maka kita tidak punya masalah untuk membuat keputusan dalam memilih
namun bagaimanakah jika kita dihadapkan dengan berbagai pilihan?


sebenarnya tanpa kita sedar
hari-hari yang kita lalui penuh dengan pilihan
dimana kita berdepan dengan situasi untuk membuat keputusan
sebagai contoh


1. "Nak makan ape hari ni?nasi?roti atau pasta?"
2. "Nak beli shawl yang merah atau yang kuning ye?"
3. "nak keluar berjalan kemana hari ni?
4. "Mau menonton wayang yang itukah atau itukah?
5. "Mau belajar di Universiti yang mane?

Sesungguhnya kehidupan kita sehari-hari akan brdepan dengan situasi memilih dan membuat keputusan.
Sukarkah? Mudah jika pilihan yang di buat adalah perkara yang remeh temeh.
Mudah jika pilihan yang di buat sudah diketahui awal-awal lagi kesannya. Namun bagaimana jika kita tak tau ape yang bakal berlaku dengan mengambil keputusan tersebut?
Contohnya keputusan untuk memilih pasangan. kita tak tahu apakah yang bakal berlaku bukan?
Bagaimana nasib kita denagn lelaki pilihan kita bukan?

Ouh..bukan masalah memilih pasangan yang merunsingkan kepala saya saat ni.Sudah tentu pasangan saya cuma beliau dan satu-satunya. InsyaALLAH~ Namun ape yang membebankan saya adelah soal memilih pekerjaan. Tak sangka sesukar ini. Mencari kerja satu hal. Interview di sana dan sini. Bukan mudah bukan untuk mencari kerja? Ada yang berkata tak usah terlalu memilih. Terima saja apa yang ade di depan mata. Asalkan tidak mengagur dan punya duit belanja bulanan. Benarkah? Tapi bukankah ini soal MASA DEPAN?
Sudah tentulah perlu memilih yang terbaik.

Situasi 1
Mira telah ditawarkan bekerja di sebuah syarikat swasta yang terkenal sebagai Eksekutif Perakaunan. Pekerjaan yang di tawarkan adalah sangat bersesuaian dengan Mira dan sangat-sangat di sukai beliau. Tetapi syarikat tersebut hanya menawarkan gaji yang rendah. Perluakh beliau menerimanya?

Situasi 2
Shida telah ditawarkan bekerja di sebuah Syarikat swasta sebagai Eksekutif Sumber Manusia. Gaji yang di tawarkan adalah lumayan. Namun demikian Shida tidak berminat untuk bekerja di situ memandangkan beliau adalah lulusan kejuruteraan. Perlukah beliau mengorbankan minat beliau?

Situasi 3
Hafiz adalah lulusan Multimedia. Beliau telah ditawarkan untuk bekerja di sebuah Syarikat Pengiklanan terkemuka. Namun demikian jarak tempat kerja dan rumah beliau adalah sangat jauh. Beliau juga tidak mempunyai kenderaan sendiri. Agak sukar untuk beliau mencari rumah sewa di tempat yang berdekatan memandangkan kos sara hidup yang tinggi. Perlukah beliau menerima pekerjaan tersebut?

Situasi 4
Maarof telah menamatkan pengajian sejak 6 bulan yang lalu tetapi masih tidak mempunyai pekerjaan. Beliau merupakan pelajar lulusan Pelancongan dan telah ditawarkan bekerja sebagai Eksekutif Pemasaran. Namun beliau tidak berminat untuk jawatan tersebut kerana tidak mempunyai asas pemasaran dan tidak suka pekerjaan yang perlu mencari pelanggan. Namun demikian beliau tidak mempunyai wang dan telah mengagur sekian lama. Perlukah beliau menerima tawaran tersebut?


Ternyata tidak mudah bukan? Bukan segala yang kita impikan kita akan perolehi begitu saja.
Barulah saya faham mengapa ramai yang mengatakan bahawa menjadi seorang pelajar adalah lebih indah.
Ouh..saya agak pening memikirkan hal ini maka terjadilah entry ini. Sekian~


Yang Buntu

^SyASyA SaNi^




P/s : Masih pening untuk membuat dan menimbangkan hala tuju~

Monday, March 21, 2011

Tips for Interview~


Morning everyone!
arini ade interview lagi untuk yang ke sekian kalinye~phewww
mari share sesame tips intebiu ni k~ :)


Interviewing Checklist
credit to Pakcik Go0gle~



worth reading!
Tenkiu utk pkcik go0gle gak~

Wish me luck peeps!!


^SyASyA SaNi^


P/s: Emotionally breakdown~ (-_-")

Thursday, March 17, 2011

What I've been looking for



It's hard to believe
That I couldn't see
You were always there beside me
Thought I was alone
With no one to hold
But you were always right beside me

This feelings like no other
I want you to know
I've never had someone that knows me like you do
the way you do
I've never had somone as good for me as you
no one like you..
so lonely before i finally found
what i've been looking for

So good to be seen
So good to be heard
Don't have to say a word

For so long I was lost
So good to be found
I'm loving having you around..

p/s: u are what i've been looking for -RAJA NORHASYIMAH-

by Faeez Zakaria

Wednesday, March 16, 2011

Higher - Taio Cruz Feat Kylie Minogue



I LOVE this song soowwww muc~
It's stuck in my head!!
Feel like dancing to the beat~
Feel like dancing on the floor~
clubbing mode ON!haha~ XD

^SyASyA SaNi^


P/s : What a tiring day I had. But I'm so happy! I got interview for today and tomorrow as well~
More to come! Do your best Ms Syasya~ You can do it!!!

Tuesday, March 15, 2011

STRESSED!!!


So please,
let me eat you!
nyumm3~~
:)


^SyASyA SaNi^


P/s: Sungg0h sangat stress tak terluah dengan kate2~phewwwww!!

Monday, March 14, 2011

DIET mode ON!!

Mari berDIET! Mari berDIET!
untuk dapat berat idaman
untuk hidup lebih sehat
maka kite perlulah berDIET oke
amalkan makanan seimbang
tap takdelah sampai tak makan langsung
bahaya tuh..pengsan plak kang

sebelom ni saye sangat GEMOK ok
membe2 pon cakap saye GEMOK
mmg sangat stress sebab nak pakai baju cantek2 terhad
macam sarong nangke je~bhahaha XD
lepas bln pose tahon lepas susut sket demi sket
bile dh start bz keje pon makin susut sbb salu skip makan malam
dan
dan
dan
bertambah susut lepas PUTUS CINTA!
kawan2 salu tanye cemane bole susut?
eh..cemane?cemane?
Makan hati derr...konpem bole susut
Ouh..mmg berterima kaseh sgtlah kat org tersebut
akhirnya bole gak susot banyak ehh~hahahahks!

tapi sekarang kenela kontrol eh
tamola berisi sangat
nak biase2 je..hehe
ape yang perlu dilakukan adalah?

1. Minom air masak banyak2
2. Rajen bersenam *ecehh..ade mase ke?
3. Jangan tinggal bekpes! *wajib ni
4. Makan buah banyak2
5. Kurangkan makan nasik
6. Lebehkan makanan berserat
7. Makan pon mesti ikot mase okeh
8. Jaohkan makanan berlemak
9. Lebihkan makanan bersup

itu care akulahhh..
tapi ade doctor dolu wat lawatan kt ofis
gitau kt ktrg cemni caranye
ade menu dier

Sarapan(WAJIB)
milo + biskot atau roti
susu + biskot atau roti
air kosong + sebiji epal

*xmo makan nasi lemak ngan kueh2 tu sume
make sure makan biskot jenis oat
roti tu plak biar yg wholegrain 

Makan Tengahari
nasik+sayur +ikan
nasik+sayur+ayam
nasik+sayur+daging
elakkan makanan berminyak
pastu doctor tu ckp kalo nak kurangkan makan nasik
sile makan buah dan minom air masak
setengah jam seblom makan nasik oke
konpem xde ruang dh nasik nk makn byk2


Minom petang
biskot+biskot atau roti
buah2an
 janganla korang g blasah makan grg pisang ngn kepoklekor plak eh


Makan Malam
bole makan nasik ngn jumlah yg sedikit
roti ngn biskot je pon bole
buah2an
kalo mcm aku lg ske mkn cereal kellogs tu sbb kenyg

*sile makan malam seblom kol 8 yer

Itu la tips yang aku bole share
sbb ramai gak membe anta sms tanye
ade yg inbox aku tanye
wahahaha~terase mcm slim sangat je
pdahal xdela slim mane pon

eh..eh nak bukti ke??
gewdik sungoh kn~haha

sebelom


sebelom gak..mmg sehat dan montel!
Kawan2 ai sume selim2 yuuuuu~~


























selepas

January


February

hoho~kurus ke?tadela kurus mane pon
PERASAN je lebeh ni..haha

dan gamba ni agak terbaru jugaklah
cube tengok tuh dah gemok balek kn?kn? Y________Y
org ckp senang ati kot

waaaaaaaa~
ni sume salah ESH ni
sile tolong jage saye makan ok~
peliss...tamo berat naek balekk


makaaaaa
SYASYA sile berDIET segera!!











ouh ye, sekarang tgh cube product ni
sbb ade sorang blogger tu wat review
bole bace kt sini
IERAZIERA <----sile klik
mmg trase badan lebih ringan gitu..
kite tgk mcm mane hasilnya nant oke

sekian

^SyASyA SaNi^


P/s : Kite berDIET untuk sehat ye kawan2~ :)


How to have a lovely day~





Have a lovely day every0ne~
dun forget to put a smile on ur face! =)




^SyASyA SaNi^






P/s : I'm just having a nice refreshing glass of milk while eating a bowl of cereal ♥ DIET mode ON!!!


P/ss : Gudluck 4 da interview! Fuhhh..fuhh~


Friday, March 11, 2011

Interview lagi dan lagi



Esok ade interview
tapi mate tak bole pejam cemane?
dok on9 carik info sket
dok on9 tgk2 keje kosong lagik
mintak2la esok tak mengantok
minggu lepas ade interview
minggu ni ade interview
minggu depan pun ade interview
harap2lah rezki aku sangkut kat mane2~ InsyaALLAH :)



^SyASyA SaNi^


P/s : Sangat cuak tiap kali nak pegi interview~phewww

Thursday, March 10, 2011

Live in the present



Do not look back,
and grieve over the past for is gone..


Do not be troubled about the future,
for it has not yet come..


Live in the present,
and make it so beautiful,
that it will be worth remembering..



^SyASyA Sani^






P/s :Life isn't easy~ May GOD give us the strenght to face all the thing happen. Everything happen for the reason rite? :) For sure it's good for us!

Let's think about it


So dear pe0ple~
let's think about it
"Dont waste your time on things
that you think you want..

because there is always someone out there
who need it much more than you could ever possibly know"

got it in ur head?
when i found this word
its really touch my heart
as a human being
we always feel unsatisfied with ourself, dont you?
Shame on me!
I als0 belong to this gr0up!
Oh my GOD, i'm so ungrateful ;(
*megucap2, sila mengucap
So dear friend,
we shud change our bad attitude
May all of us bec0me more grateful of what we had
Always remember,
there is always someone out there who need it
much more than you could ever possibly know"



^SyASyA SaNi^



P/s : I just need a new job. Ya ALLAH, kau permudahkanlah jalanku~Amin

I Wish



How I wish
LIFE would be EASY
Just like when I was KID.


^SyASyA SaNi^



*Life's tough peeps, get a helmet!


P/s : Really need a new job!

Tuesday, March 8, 2011

My WISH list

Tetibe terase gatal tangan nak wat senarai hajat
ade yg macam penting
ade yg x penting
tapi nak gak cukopkan seploh
dan inilah hasilnye!


1. Wallet baru~


wane cokelet

merah p0n cun
tapi x semestinyer jename nine west~huhu
[done]



2. Pakaian

saye mau lebih banyak pakaian
nak baju vintage bebanyak~ 
eh..eh
nak baju lengan panjang dan lebih labuh lagi
baru s0pan gitu~heee
[DONE & MORE TO COME~HEHE]



3. Heels yg baru jgk
tadi jenjalan dah bekenan ngn heels ELLE yg ni
*yg kale orange tuh
RM145 kot xsilap~huu
nape x seploh hengget je weh? T__T


4.Enp0n baru~
xm0 canggeh2 sangat
gune p0n nk msg ngn kol je kan
cmni p0n dah best
pink kaler gitu~tehee ;D


5.Laptop baru

tapi xdelah touch screen bagai
laptop lame dh jadik sejarah~rosak dah
ni p0n pinjam abah T__T


6. Jam baru

dah ade jam
tapi saje ngengade nak baru jgk bole?
*lempang laju2 nakkk?



7. Keje baru 
yg lebeh stabil~
InsyaALLAH


8. Mengubahsuai kereta
 haha~giler ah nk wat cmni!

haaa~kalo bole nk cenggini ;)



9. Percutian
percutian besame rakan2 di pantai
rendu wehh~ T_T


10. ?
Perlukah di jelaskan?
Impian sume orang bukan :)
InsyaALLAH


Sekian
^SyASyA SaNi^



P/s:cincin..cincin..cincin... ;)

Sabtu Saturday

     Sabtu yang sangat indah dan sangat istimewa bile bertemu dengan dua kesayangan saye~Erfiena Farid dan Faeez Zakaria. Saye sayang kalian berdua sangat!Ketat2! ;) Ouh..tidak,keduanya waktu yang berasingan. Belum sempat untuk mempertemukan mereka berdua.

Pagi-pagi bergegas ke rumah Fiena. Tanpa di rancang. Sungguh, tiap kali merancang mesti ade je halangan nak jumpe kesayangan yang sorang ni. Maka lebih elok segalanya dilakukan secara spontan. Lebih seronok dan bermakna!

Si gadis manis ni memang penggila kasot. Pantang betol kalau masok kedai kasot pasti terbeli. Berbeza dengan si caca ni. Lebih meroyan jika masok ke kedai baju. Ouhh..memang syurga kalau terjumpe baju yang cantek dan murah! Kasot tak terlalu teruja seperti BFF saye si Fiena ni. Cukoplah cume ade koleksi beberapa pasang. Lebih puas hati di laburkan ke pakaian yang berbagai rupe~

Tengoklah..wajahnya yang begitu teruja sekali! Memang begitulah beliau seadanya. Terima kaseh kerana meluangkan mase bersame saye Fiena sayang. Dari ke 10 am ke 6 pm. Memang sangat seronok dapat berkongsi segala-galanya bersama beliau. Nanti kite jumpe lagi yeh~ Sayang kamu sangat! mmuaahxx! ;-*

Dan malam pula adalah masa untuk bersama si dia tersayang. Ho yeahhh! Bila lagi nak melepas rendu kalau bukan di hujung minggu. Memang terasa seksa betul bila cume dapat jumpa sabtu dan ahad je. Tapi cukoplah untuk mase sekarang. Sile bertabah ye wahai hati~

Merajuk mula2 ingatkan tak jadi jumpe. Bila bendera merah dah berkibar memang melebih-lebih emosinya. Tapi akhirnya keluar jugak luangkan mase bersama walaupun untuk sekejap. Bila dah jumpe hati panas pon jadi sejuk.Kenape ye??kenape?heeee~ Apepun, Terima kasih cinta. :)

Ke sana sini temankan si dia carik blazer untuk conference yang bakal berlangsung minggu ni. Ouh..kacaknye!Suker2!haha tergedik pulak~ Yang lelaki sebok cuba cuba baju, yang perempuan tak bole nak berhenti2 amek gamba agaknye.Walaupun hujung minggu kita berlalu begitu singkat tapi ianya sangat bermakna. Saye bukan saje cume sayangkan Fiena, Tapi saye sayang kamu juga Faeez Zakaria. :)


                                                                 ^SyASyA SaNi^


P/s : Erkk..macam agak skema ayat2 di dalam entry di atas~Tak mengapa, abaikan saja. :)