Thursday, August 4, 2016

Hampir 11 bulan




10++ bulan yang membahagiakan bersama anak kembar saya.
Macam mimpi, macam tak percaya je.
Kejap je dua dua dah besar.
Rasa macam baru semalam je mengandung lepas tu bersalin.
sekarang dah pandai berdiri, tak lama lagi dah boleh berjalan.


Anak kembar pertama di beri nama PUTERI ASNA KHAMEELA
Anak kembar yang kedua pulak PUTERI AININ KHADEEJA

Asna lahir dengan berat 2.38 kg secara normal delivery.
Ainin pulak lahir dengan berat 2.25 kg secara ceaserian.
Kenapa? sebab Ainin dah lemas dalam perut, dah sangkut dengan tali pusat.
Cemas sangat detik tu. Cepat cepat Dr tolak masuk ke operation room.
Mase tu takut sangat. Syukur anak anak mama selamat.


 Gambar belah kiri adalah gambar Adik (Ainin)
Gambar belah kanan tu Kakak (Asna)
Amacam?boleh beza tak?hehe



Dengan lahirnya kedua anak kemabr ni.
Keluarga kami menjadi lengkap dan ceria.
Riuh rendah rumah dengan gelagat si kembar.
Alhamdulilah.

Friday, September 11, 2015

Menunggu Hari

 11. 09. 2015
Hari ni kandungan dah berusia 35minggu dan 3hari.
Maksudnya 8bulan++  dah usia bebi bebi kesayangan dalam perut ni.
Perasaan memanglah tak sabar sungguh ni.
Lagi lagi bila doktor jangkakan 36minggu mungkin bebi keluar dah.


Baju semua dah cuci, dah kemas,
Beg beg hospital pun dh ready letak dalam kereta.
Tengok tu Papa teruja, Mama apetah lagi kan.

05. 09. 2015
Sabtu lepas, Papa bawak Mama gi jalan-jalan kat mines.
Dah puas makan ice cream sambung jalan jalan lagi.
Tetibe perut sakit sangat sangat.
Selalunya kalau sakit, bila berkawad kawad nanti sakit perut tu akan berhenti
Tapi hari tu tak berhenti pulak, Makin sakit
Terasa macam nak berbaring kat lantai Mines tu.
Dokter cakap kalau sakit tak berhenti, teruslah pergi Hospital
Maka dengan menggelabahnya Papa bawak Mama pegi Hospital
Rupanya contraction biase je.
Perut cramp sebab babies dah besar dan rebut2 nak turun.
Lepas dah tido semalaman kat sepital,
Dokter pun dah bagi suntikan matangkan jantung bebi bebi, Mama pun boleh balik :)




25.08.2015
Ni gambar mase Mama pergi check up untuk 33weeks. Besar betul perut.
Masa ni kesayangan Mama 1.9kg + 1.99kg berat dia.


10.09.2015
Ni gambar semalam mase Papa bawak Mama pergi makan lepas balik kerja.
Selasa, 08.09.2015 Mama pergi check up untuk 35weeks punya.
Masa tu kesayangan Mama 2.5kg + 2.4kg berat dia. Bayangkan.
Almost 5kg!! Macam tak percaya.
Tapi Mama berkeras jugak nak pergi keje walaupun Dokter nak bagi MC.
Sebab takut kalau cuti lame2 nanti Mama jadi aktif dan malas.


Mama dan Papa doakan sayang sayang sihat dalam rahim Mama.
Semoga Allah permudahkan urusan kita ye sayang.
Walaupun belum bertentang mata, tapi Mama dah rasa rindu dan sayang sangat pada kalian.
Permudahkanla segalanya Ya Allah. Amin

Monday, August 3, 2015

RAYA 2015 #AdamSyasya



Dah masuk minggu ke 3 raya dah.
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN :)

Pertama kali beraya sebagai Husband & Wife
Tahun depan kita beraya dengan #AdamSyasyaJr pulak
InsyaALLAH.

Raya tahun ni masih dapat beraya dengan Mama Abah hari Raya pertama
Tahun depan dengan keluarga mertua pulak.
Terima kasih abang :)

Loki Leah pun beraya dengan kitorang pagi raya.
Lepas tu kena tinggal.
Kena jaga umah.
Hahaha

Alaaaa..kejap je.
Lepas 3 hari Papa ngan Mama balik dah.
Macam ni lah keadaan Loki Leah lepas jumpa Papa Mama.
Rindu lettew~


SELAMAT HARI RAYA SEMUA :)


Monday, July 6, 2015

Puasa 2015 dan Kembar MCDA.

Alhamdulilah. Sedar tak sedar dah masuk 19 Ramadhan. Cepat sangat. Rasa macam baru semalam je start puasa. Tahun ni, agak mencabar jugak puasa. Tak boleh lepaskan diri sendiri je, kena pikirkan perut suami. Paling penting, dua budak kecik dalam perut ni. Buat masa ni baru ponteng puasa sehari sebab terlepas sahur. Lapa. Yang selebihnya Alhamdulilah, mampu puasa. Baby dalam perut bagi kerjasama. I Love you baby!

Maternity check up berjalan macam biasa. Seminggu sekali atau dua minggu sekali. Memang gigih la kitorang laki bini berulang pegi sepital. Tapi demi kebaikan anak dalam perut, kita gagahkan saja. Smoga selamat semuanya. Apa yang paling menggembirakan, bulan puasa ni dapat berita yang  sangat melegakan.

Sebelum ni, doc sahkan yang anak dalam perut ni satu kantung. Tapi lepas kali kedua buar detail scan, akhirnya nampak jugak membrance 2 kantung. Alhamdulilah. Akhirnya status baby bertukar dari MMCA ke MCDA. Kuranglah sikit risiko. Apepun aku berserah. Ni semua kuasa ALLAH.





Monday, June 8, 2015

Tendang sana tendang sini


Akhirnya.
Jenuh menunggu.
Semalam baby tendang tendang perut mama.
Sampai tak boleh tido dibuatnya.
Teruskan menendang.
Aktif sangat dia yeh.
Dalam tak sedar terus mama nangis.
Sebak betul rasanya.
Sejak pregnant ni memang extra sensitif.
Bertabah ye mama, baby kan ade :")

Thursday, May 28, 2015

This Amazing Commercial From Thailand Will Make You Cry




ไดอารี่ของลูกน้อย ที่บันทึกช่วงเวลาแห่งความสุขที่เราได้ดูแลและเห็นเค้าโตเป็นผู้ใหญ่ที่แข็งแรง ใครเขียนไดอารี่มาแชร์กันบ้างนะคะ

Posted by Mother&Care on Friday, March 27, 2015